قاعدگی دردناک در غیاب آسیب فیزیولوژیک لگنی، یک اختلال شایع قاعدگی در میان زنان در دوران پریود است. مشخصه آن گرفتگی و اسپاسم کولیکی درد در قسمت تحتانی شکم است که در فعالیت روزانه اختلال ایجاد میکند. شیوع قاعدگی دردناک در زنان در سنین باروری بسیار متفاوت است. در نوجوانی، شیوع قاعدگی دردناک نسبتاً بیشتر است. اعتقاد بر این است که سطوح نامتعادل یا بیش از حد پروستانوئیدها و احتمالا ایکوزانوئیدهای آزاد شده از آندومتر در طول پریود با بروز قاعدگی دردناک مرتبط است. رحم به طور نامنظم و مکرر منقبض میشود که منجر به افزایش فشار فعال میشود. این درد ناشی از انقباض بیش از حد رحم، خود باعث افزایش حساسیت اعصاب محیطی و کاهش جریان خون رحمی میشود.
در حال حاضر، داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی عمدتاً برای درمان قاعدگی دردناک استفاده میشوند، اما در 20 تا 25 درصد موارد مصرف این داروها بیتاثیر است، در حالی که عوارض جانبی آنها از جمله سردرد، سوء هاضمه و خوابآلودگی همچنان به قوت خودش باقی است. بنابراین، جستجوی یک درمان جایگزین برای تسکین ناراحتی قاعدگی در زنان ضروری است. در سال های اخیر، استفاده از گیاهان دارویی برای درمان قاعدگی دردناک در دوران پریود مورد توجه قرار گرفتند. در طب سنتی چینی، علت قاعدگی دردناک رکود رطوبت سرد در بافت رحم است که در نتیجه مصرف نوشیدنیهای سرد یا قرار گرفتن در معرض باران و آبریزش ایجاد میشود. خون در زمان هجوم سرما منعقد میشود و منجر به رکود خون رحمی شده که در نهایت باعث درد خواهد شد. از این رو، اصول درمانی قاعدگی دردناک در طب سنتی چینی بر گرم کردن مریدینها، پراکنده کردن سرما و از بین بردن رطوبت متمرکز است.
از بین گیاهان دارویی رایج، دارچین (Cinnamomum zeylanicum)، رازیانه (Foeniculum vulgare) و زنجبیل (Zingiber officinale) همگی گیاهانی با طبع گرم هستند، سرما را پراکنده میکنند و رطوبت را از بین میبرند. در مطالعه مروری سیستماتیک که در سال 2020 در مجله Journal of International Medical Research چاپ شده است، این نتیجه گیری گزارش شده است که برای قاعدگی دردناک، دارچین/رازیانه/زنجبیل به طور موثر شدت درد را کاهش میدهند و دارچین مدت درد را نیز کوتاه میکند.
دارچین، یک ادویه معطر، و از جمله گیاهان دارویی است که برای درمان انواع اختلالات التهابی و بیماریهای مزمن مانند درد قاعدگی، آرتریت، دیابت شیرین و بیماری آلزایمر استفاده شده است. رازیانه با اثرات متضاد و ضد درد خود علیرغم طعم ناخوشایند یک درمان گیاهی قابل قبول برای قاعدگی به شمار میرود. زنجبیل هم از گیاهان دارویی است که برای تسکین دردهای مرتبط با قاعدگی، آرتریت روماتوئید، آرتروز و علائم گوارشی مانند اسهال، تهوع و استفراغ مفید است. علاوه بر موارد ذکر شده گیاهان دارویی دیگری نیز برای درمان درد قاعدگی و پریود مورد توجه میباشند، مانند:
چستبری یا گیاه پنج انگشت که بومی مدیترانه و غرب آسیا هستند. تحقیقات مدرن نشان داده است که این گیاه دارویی دارای خواص هورمونی بوده و به عنوان متعادل کننده هورمون عمل میکند. اعتقاد بر این است که چستبری بر روی غده هیپوفیز تأثیر میگذارد و سطح پروژسترون را افزایش میدهد و مشکلات هورمونی را بهبود میبخشد. این اقدامات همچنین باعث تسکین PMS از جمله حساسیت سینهها، نوسانات خلقی و منظم بودن قاعدگی میشود.
بابونه اغلب برای اثرات آرام بخش استفاده میشود. استفاده از بابونه برای کاهش دردهای پریود به دوران روم باستان باز میگردد. امروزه بابونه یک انتخاب عالی برای تسکین PMS است.
در حالی که ممکن است تمشک را به خاطر طعم آن دوست داشته باشید، چای برگ تمشک در طب سنتی برای تقویت ماهیچههای رحم، تسکین PMS و کاهش دردهای پریود استفاده میشود و میتواند خونریزی شدید قاعدگی را کنترل کند. لذت بردن از یک فنجان چای داغ برگ تمشک در طول دوره قاعدگی میتواند به شما تسکین دهد.
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.