استفراغ زمانی اتفاق میافتد که انقباضات ماهیچههای دیواره معده باعث میشود مقدار زیادی از محتویات معده به سمت بالا فشار آورده و به مری برگردد و از دهان (یا بینی) خارج شود. استفراغ یا تف کردن غذا در میان نوزادان بسیار رایج است و چندان موضوع نگران کننده نیست. با این حال، استفراغ میتواند خطرناک باشد اگر باعث از دست دادن مایعات زیادی شود که منجر به کم آبی در نوزاد گردد. همچنین استفراغ میتواند در اثر عوامل مختلفی از جمله عفونت ویروسی یا باکتریایی، عفونت معده، عفونت دستگاه ادراری، ذات الریه، مننژیت، گلودرد استرپتوکوکی و حتی عفونت گوش ایجاد شود. گریه، مواد سمی و انسداد روده نیز از دیگر عواملی هستند که ممکن است باعث استفراغ شوند.
علیرغم پیشرفت چشمگیر در پیشگیری و درمان تهوع و استفراغ، مدیریت موثر آنها همچنان یک مشکل اساسی است. بنابراین، پیشگیری و درمان استفراغ با داروهای ایمن ضروری است. درمانهای مکمل به طور گسترده در سراسر جهان در حال استفاده است. بیش از 80 درصد از جمعیت جهان برای مراقبتهای بهداشتی خود به درمانهای مکمل و جایگزین متکی هستند. در حال حاضر مردم در سراسر جهان به ویژه کشورهای در حال توسعه به طب سنتی و گیاهان دارویی رایج در طب سنتی توجه دارند. گیاهان دارویی کارآیی قابل قبولی از خود در درمان بیماریهای مختلف و همچنین در تهیه داروهای جدید نشان دادهاند.
بر اساس مقاله مروری که در سال 2018 در ژورنال چاپ Biomedical Research and Therapy شده است، در طب سنتی از گیاهان دارویی متعددی برای درمان استفراغ در همه افراد به ویژه کودکان استفاده میشود. این گیاهان دارویی عبارتند از: زنجبیل، نعناع فلفلی، دارچین، لیموترش، بابونه، اسطخودوس، پیاز قرمز، برنج، شوید، زیره سبز، گل میخک، حل، بادیان، آنغوزه، ریحان و موز.
علاوه بر گیاهان دارویی، استفاده از طب سوزنی و طب فشاری نیز برای کنترل تهوع و استفراغ در طب سنتی چینی توصیه میشود. هر دو تکنیک رشتههای عصبی را تحریک میکنند و سیگنالهایی را به مغز و نخاع منتقل میکنند. برخی معتقدند این سیگنالها میتوانند حالت تهوع را کاهش دهند.
یکی دیگر از توصیههای طب سنتی استفاده از ماساژ برای کاهش حالت تهوع است. ماساژ به رفع و کاهش تنشهای عضلانی کمک میکند. بر اساس مطالعات اخیر ماساژ پا ممکن است به طور موثری حالت تهوع و استفراغ را در افرادی که تحت شیمی درمانی هستند کاهش دهد.
توصیه دیگر طب سنتی برای کنترل تهوع و استفراغ توجه به رژیم غذایی است. به عنوان مثال، خوردن یک رژیم غذایی ملایم متشکل از غذاهایی که هضم آنها آسان است - مانند موز، برنج، سس سیب، کراکر یا سیب زمینی پخته - ممکن است حالت تهوع را تسکین دهد و احتمال ناراحتی معده را کاهش دهد. در طب سنتی بسیار تاکید میشود بعد از میل غذا فرد دراز نکشد و مدتی به حالت عمودی باقی بماند تا از ایجاد رفلاکس و استفراغ پیشگیری کند.
در مطالعات اخیر همچنین مشاهده شده است فعالیت فیزیکی و ورزش ملایم نیز تا حدودی میتواند در پیشگیری از حالت تهوع ناشی از شیمی درمانی مفید باشد. همچنین ادعا میشود انواع خاصی از فعالیت بدنی، مانند یوگا، ممکن است به ویژه برای حالت تهوع مفید باشد.
زمانی که بدن بیش از اندازه آب از دست میدهد، می تواند علائم بسیاری از جمله سردرد و خستگی ایجاد کند. این حالت برای برخی افراد، ممکن است حالت تهوع را بدتر کند. بنابراین هیدراته ماندن ضروری است، به خصوص اگر حالت تهوع دارید. اگر حالت تهوع همراه با استفراغ داشتید، سعی کنید مایعات از دست رفته را با مایعات غنی از الکترولیت جایگزین کنید. این موارد میتواند شامل موارد زیر باشد: آب معدنی، آب سبزیجات و نوشیدنی های ورزشی.
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.