بیماری پارکینسون یک اختلال حرکتی است که با لرزش استاتیک، ناتوانی در کنترل عضلات، بیثباتی وضعیتی و مشکل در راه رفتن مشخص میشود. به عنوان دومین اختلال تحلیل عصبی شایع در سراسر جهان، 1 تا 2 درصد از جمعیت جهانی بالای 65 سال به پارکینسون مبتلا هستند. پیشبینی میشود که شیوع پارکینسون تا سال 2030 تقریباً دو برابر شود، که منجر به فشار اقتصادی قابل توجهی برای خانوادهها و جامعه خواهد شد. بعلاوه، بیماران پارکینسون علاوه بر علائم حرکتی مانند سفتی و لرزش در حالت استراحت، علائم غیرحرکتی مانند اختلالات خواب، توهم و یبوست نیز دارند که سلامت روان و کیفیت زندگی بیماران را به شدت تحت تاثیر قرار میدهد. پارکینسون یک بیماری عصبی پیچیده و پیشرونده است که با ریسک فاکتورهای متعدد همراه است. نشان داده شده است که سن و جنسیت، عوامل محیطی و رفتاری و سایر بیماریها (به عنوان مثال، اختلالات خواب، فشار خون بالا، و آسیب مغزی تروماتیک) ریسک ابتلا به پارکینسون را افزایش میدهند. این عوامل خطر نه تنها برای تشخیص زودهنگام پارکینسون بسیار مهم هستند، بلکه در توسعه راهبردهای محافظت عصبی و مراقبتهای بهداشتی موثر برای جمعیتهای در معرض خطر نیز مفید هستند.
استفاده از لوودوپا و سایر درمانهای دوپامینرژیک در پارکینسون پیشرونده خطر بیاختیاری و نوسانات حرکتی را کاهش میدهد. با این حال، استفاده طولانی مدت از لوودوپا منجر به از دست دادن کارایی و عوارضی مانند نوسانات حرکتی و بیاختیاری میشود. این عوارض در 50 درصد بیماران پس از 5 سال استفاده از لوودوپا و در 80 درصد بیماران پس از 10 سال مصرف لوودوپا مشاهده میشود. طب سوزنی بیشتر به عنوان یک درمان مکمل در بیماران مبتلا به پارکینسون استفاده میشود. گزارش شده است که طب سوزنی در کارآزماییهای بالینی اثربخشی درمانی احتمالی برای پارکینسون دارد که با بهبود علائم بالینی مانند لرزش، کاهش دوز داروهای ضد پارکینسون، کاهش عوارض جانبی و بهبود در زندگی روزمره، بهبود کیفیت خواب ظاهر میشود. شواهد روزافزون نشان میدهد که طب سوزنی میتواند علائم پارکینسون را کاهش دهد، پیشرفت این علائم را به تاخیر بیندازد، دوز داروهای ضد پارکینسون و عوارض جانبی را کاهش دهد.
اخیرا در سال 2020 در یک مطالعه مروری سیستماتیک که در مجله Front. Neurol چاپ شده است، تاثیر طب سوزنی در درمان پارکینسون مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه 11 مقاله سیستماتیک و متاآنالیز بررسی شد. اگرچه اکثر این مقالات از کیفیت پژوهشی پایینی برخوردار بودند اما نتیجهگیری نهایی در این مطالعه نشان میدهد که طب سوزنی احتمالا از نظر کلینیکی میتواند موثر باشد.
در مطالعه کارآزمایی بالینی که در سال 2018 در مجله Medicine چاپ شده است پاسخهای رفتاری و عصبی قبل و بعد از 8 هفته درمان با طب سوزنی در 10 بیمار در بیمارستانی در چین مورد بررسی قرار گرفت. بلافاصله پس از 8 هفته درمان با طب سوزنی، شاخص رتبه بندی بیماری پارکینسون و درجات افسردگی در بیماران در مقایسه با قبل از درمان با طب سوزنی به طور آماری کاهش یافت. علاوه بر این، 8 هفته بعد، این نمرات ثابت باقی ماندند. همچنین در مقایسه با پاسخهای عصبی قبل از تحریک طب سوزنی، پاسخهای بعد از درمان با طب سوزنی در تالاموس، شکنج سینگوله، سینگولیت قدامی، شکنج زبانی، شکنج پاراهیپوکامپ، گلوبوس پالیدوس جانبی و شکنج گیجگاهی میانی بیشتر بود. این مطالعه اثرات بالینی مفید درمان 8 هفتهای طب سوزنی را در مغز بیماران مبتلا به پارکینسون نشان داد.
همچنین در بررسی مروری دیگر که در سال 2017 در مجله Medicine (Baltimore) منتشر شد، 25 مطالعه کارآزمایی بالینی مورد آنالیز قرار گرفتند. نتیجهگیری نهایی در این بررسی نیز نشان داد که طب سوزنی را میتوان به عنوان یک درمان ترکیبی با درمانهای مرسوم برای بیماران مبتلا به پارکینسون در نظر گرفت.
علیرغم تمام مشاهدات تجربی انجام شده در مورد احتمال اثرگذاری طب سوزنی در کاهش علائم پارکینسون، تمام مطالعات صورت گرفته تاکید دارند که همچنان نیاز به بررسی و آزمایشهای بیشتری در مورد کیفیت این اثرگذاری است.
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.