براساس منابع طب سنتی "خوردن و آشاميدن"، جزو شش موارد ضروری برای حفظ سلامتی است. كه از آن شـش مـورد در منابع عربی طب سنتی به "اسباب سته ضروريه" تعبير شده است. برای خوردن و آشاميدن اصولی ذكر شـده اسـت. باتوجـه بـه محدوديت زمانی خوردن و آشاميدن در ماه رمضان، اين اصول كلی با اين شرايط زمانی مطابقت داده شده است:
• توصیه به همزمانی افطار و شام
• نوشيدن مايعات (در صورت نيـاز) 2-1 سـاعت پس از شام
• خوردن ميوجات (در صورت نياز) شب قبـل از خواب
• ضرورت خوردن سحری
• نوشيدن مايعات كافی قبل از سحری، نه پس از آن
• پرهيز از تنوع غذايی در افطار و سحر
• پرهيز از همزمان خوردن برخی خوراكیها
• راهکارهایی برای پيشگيری از يبوست
• پرهيز از خوابيدن بين اذان صبح تا طلوع آفتاب
از آنجا که روزه داری در ماه رمضان بدلیل کاهش میزان آب مصرفی انسان میتواند ریسک ، دهیدراتاسیون را افزایش دهد، با توجه به طب سنتی استفاد از برخی دمنوشهای حاوی گیاهان دارویی در این ماه توصیه میشود:
خاکشیر: یکی از گیاهان دارویی مفید به منظور کاهش عوارض ناشی از گرمای هوا، تبهای شدید، تشنگی و دهیدراتاسیون میباشد و ترکیبات گلوکوزاینولات موجود در آن در ایجاد اثرات درمانی این گیاه نقش اساسی دارد.
تخم شربتی: بر اساس طب سنتی ایرانی تخم شربتی یکی از گیاهان دارویی است که در درمان عطش و عوارض ناشی از گرمازدگی و پیشگیری از بروز تشنگی اثرات بسیار سودمندی دارد.
تمبر هندی: تمبر هندی نیز از جمله گیاهان دارویی است که در اختلالات ناشی از غلبه خلط صفرا و عوارض گرمای شدید بسیار سودمند است.
جو: خیسانده جو در آب نیز یکی از راهکارهای طب سنتی است که میتواند در برابر عوارض ناشی از گرمای هوا و تعریق شدید نقش موثری داشته باشد و مانع از بروز دهیدراتاسیون در ماه رمضان شود. همچنین مصرف ماءالشعیر نیز میتواند در این زمینه اثرات مفیدی داشته باشد
کاسنی: برگ و ریشه و تخم کاسنی در طب سنتی ایرانی به منظور تقویت کبد و تصفیه خون و همچنین به عنوان یک فرآورده سمزدا شناخته شده است. این گیاه همچنین اثرات تببر دارد و میتواند در کاهش عوارض ناشی از گرمای هوا و روزه داری مفید بوده و باعث افزایش مقاومت بدن در برابر بروز دهیدراتاسیون شود.
خرفه: دانههای خرفه و همچنین ریشه آن را در طب سنتی به عنوان یکی از بهترین گیاهان دارویی به منظور پیشگیری از بروز گرمازدگی هستند.
عناب: عناب یکی دیگر از گیاهان دارویی مفید در پیشگیری از بروز دهیدراتاسیون در ماه رمضان است.
ختمی: گل ختمی نیز به دلیل دارا بودن ترکیبات موسیلاژی میتواند در کاهش تعریق و پیشگیری از بروز دهیداراتاسیون در حین روزه داری در ماه رمضان موثر باشد.
همچنین با توجه به توصیههای طب سنتی در ماه مبارک رمضان بهتر است از مصرف گیاهان و غذاهایی با مزاج گرم و خشک اجتناب کرد (مانند عدس و برنج، مواد ترش و قابض مانند سـماق و رب انار)، زیرا مصرف این ادویهجات باعث تشدید دفع آب از بدن شده و متابولیسم بدن را بهگونهای تغییر میدهند که احتمال بروز دهیدراتاسیون بیشتر میشود. همچنین مصرف نان فاقد سبوس (نان سفید) در ماه رمضان نیز فرد را مسـتعد يبوست میكند. در ماه رمضان خوردن چای پررنگ، قهوه و كاكائو با توجه به طب سنتی توصیه نمیشود. چـای پررنگ مـدر اسـت و از ايـن جهـت مـیتوانـد موجب كم آبی شـود. از طرفی بـه دليـل طبيعـت خشـكی كـه دارد میتواند باعث كندی حركات مایعات در روده و ایجاد یبوست شود.
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.