فرایند گوارش غذا از دهان شروع میشود. جویدن و بزاق شروع به تجزیه غذا میکند و آن را برای حرکت در دستگاه گوارش (معده و روده) آماده میکند. از حلق و مری میگذرد، جایی که انقباظات غیرارادی غذا را به سمت پایین به سمت معده حرکت میدهد. معده اسید را برای تجزیه غذا آزاد میکند، شروع به جذب مواد مغذی میکند و آن را برای حرکت به رودههای کوچک و بزرگ آماده میکند. جذب در ابتدا در روده کوچک اتفاق میافتد، بنابراین در اینجا مواد مغذی استخراج شده و محصولات جانبی برای دفع به روده بزرگ فرستاده میشود. اندامهای کمکی که نقش ثانویه در هضم دارند عبارتند از کبد، کیسه صفرا و پانکراس. کبد صفرا ترشح میکند که باعث تجزیه لیپیدها (چربیها) میشود و همچنین مواد شیمیایی را سمزدایی میکند. کیسه صفرا با ذخیره و ترشح صفرا در صورت نیاز با کبد کار میکند. لوزالمعده آنزیمهای گوارشی تولید میکند که به هضم کمک میکند و همچنین قند خون را تنظیم میکند. فرایند گوارش با دفع مواد زائد از طریق ادرار و مدفوع به پایان میرسد.
علائمی مانند نفخ، یبوست، اسهال، حالت تهوع، گرفتگی عضلات و درد شکم نشانهای از این است که مواد بلعیده شده به طور موثر در دستگاه گوارش حرکت نمیکنند. علت اصلی بسیاری از مشکلات گوارشی اغلب استرس مزمن، رژیم غذایی نامناسب، عادات بد خواب و سایر مسائل مربوط به سبک زندگی است.
طب سوزنی با متعادل کردن محور روده-مغز و سیستم عصبی به کاهش استرس کمک میکند که به نوبه خود عملکرد دستگاه گوارش را بهبود میبخشد. یکی از عوارض بیش فعالی سیستم عصبی سمپاتیک کاهش عملکرد گوارشی است. طب سوزنی همچنین به کاهش درد و التهاب و به تنظیم اسید معده و تقویت انقباظات غیرارادی کمک میکند. اثرات طب سوزنی بر عملکرد دستگاه گوارش به طور گسترده توسط دانشمندان معاصر مورد مطالعه قرار گرفته است که بیشتر در متون چینی گزارش شده است. متأسفانه، به دلیل ناهمگونی طراحی مطالعه و نقص در روش، تفسیر دادهها دشوار است. مطالعات علمی طب سوزنی با این واقعیت پیچیدهتر میشود که سوزن زدن به همان نقطه طب سوزنی با مهارتهای دستی مختلف (فشار یا کشیدن)، فرکانسهای مختلف تحریک، و اعمال در شرایط مختلف بدن پایه ممکن است نتایج کاملاً متناقضی و گاهی متناقض به همراه داشته باشد. با توجه به محدودیتهای دادههای موجود، مطالعات حیوانی و انسانی نشان میدهد که طب سوزنی عملکردهای تنظیمی خاصی بر تحرک دستگاه گوارش و ترشح اسید معده دارد. طب سوزنی در افراد با تحرک اولیه معده کم، انقباظات غیرارادی معده را تقویت میکند و در افرادی که تحرک اولیه فعال دارند، انقباظات غیرارادی را سرکوب میکند. در یک مطالعه کنترل شده همچنین مشاهده شد که طب سوزنی ترشح اسید پایه را کاهش میدهد و همچنین تظاهر به تغذیه باعث تحریک خروجی اسید میشود. ممانعت از ترشح اسید بوسیله تحریک گاسترین انجام نمیشود بلکه توسط مسیر اپیوئیدی انجام میشود. این امر با این واقعیت منطبق است که تزریق داخل وریدی آنتاگونیست مواد افیونی نالوکسان از اثرات بازدارنده طب سوزنی بر تحرک معده و ترشح اسید جلوگیری میکند.
در مطالعه مروری سیستماتیک متاآنالیز که در سال 2021 در مجله Front. Psychiatry چاپ شده است، نیز این نتیجه بدست آمد که استفاده ترکیبی از طب سوزنی و سایر روشهای درمانی رایج نسبت به صرفا بکار گیری درمانهای روتین نتیجه بهتری در تسکین دردهای معده و پانکراتیت حاد دارد.
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.