بیشتر اسهالها توسط باکتریها، انگلها یا ویروسها، و اغلب از طریق غذا یا آب ایجاد میشود. خوردن غذاهای محلی و نوشیدن آب محلی در طول سفر میتواند منجر به "اسهال مسافرتی" شود. اسهال همچنین میتواند ناشی از موارد زیر باشد:
• واکنش به داروها (از جمله برخی ویتامینها، مواد معدنی و گیاهان)
• واکنش به شیرین کنندههای مصنوعی (مانند سوربیتول و مانیتول)
• مصرف شیر و لبنیات در صورت عدم تحمل لاکتوز
• اسهالی که منجر به خون در مدفوع میشود، همراه با تب یا درد شکمی، میتواند ناشی از اختلالات روده مانند بیماری التهابی روده (IBD) یا بیماری کرون باشد و نیاز به مراقبت پزشک دارد
در بسیاری از موارد، اسهال خود به خود از بین میرود. با این حال، در موارد شدید، پزشک ممکن است دیفنوکسیلات و آتروپین (لوموتیل) را تجویز کند. همچنین اگر اسهال به دلیل عفونت باکتریایی باشد، پزشک ممکن است آنتی بیوتیک تجویز کند.از آنجایی که اسهال راهحل بدن برای خلاص شدن از شر سموم است، بهتر است اجازه دهید تا روند خود را ادامه دهد. با این حال، میتوانید برای راحتی بیشتر از داروهای ضد اسهال بدون نسخه هم استفاده کنید، از جمله: آتاپولژیت (کائوپکتات)، لوپرامید (ایمودیوم)، بیسموت ساب سالیسیلات (پپتو بیسمول).
بیسموت ساب سالیسیلات را همراه با گیاهان دارویی عروس چمنزار (Spirea ulmaria)، بید سفید (Salix alba) یا انگورک (Gaultheria procumbens) مصرف نکنید.
اسهال و استفراغ یکی از رایجترین بیماریهایی اند که از دیرباز در طب سنتی برای آنها درمانهای متعددی ارائه شده است. در مطالعات اخیر هم مشخص شده است که عصارههای گیاهی ضد اسهال دارای خواص متعددی مانند ضد اسپاسم، تاخیر در انتقال دستگاه گوارش، سرکوب حرکت روده، تحریک جذب آب و کاهش ترشح الکترولیت هستند. با اینحال همواره توصیه میشود بدون مشورت با پزشک خود گیاهان دارویی برای درمان اسهال استفاده نکنید. حتما قبل از درمان اسهال در نوزاد با پزشک خود صحبت کنید. اگر اسهال شما ناشی از انواع خاصی از عفونتها باشد، درمانهای گیاهی میتواند آن را بدتر کند. رایجترین داروهای گیاهی برای اسهال در زیر توضیح داده شده است. آنها را میتوان به عنوان چای استفاده کرد مگر اینکه غیر از این ذکر شده باشد. با 1 قاشق چایخوری چای درست کنید. گیاه در هر فنجان آب گرم 5 تا 10 دقیقه برای برگ یا گل و 10 تا 20 دقیقه برای ریشه جوشانده شود. 2 تا 4 فنجان در روز بنوشید.
گیاهان دارویی قابض، مانند برگ شاه توت (Rubus fruticosus) یا برگ تمشک (Rubus idaeus)، به "خشک شدن" غشاهای مخاطی روده کمک میکنند. در مورد استفاده از این دمنوشها در دوران بارداری اختلاف نظر وجود دارد.
پودر خرنوب (Ceratonia siliqua)، که سرشار از فیبر است. خرنوب را به کودک ندهید مگر اینکه پزشک آنرا را تجویز کند.
عصاره زغال اخته ( Vaccinum myrtillus ) نیز خاصیت قابض دارد. اگر از داروهای ضد انعقاد (رقیق کنندههای خون) استفاده میکنید، زغال اخته مصرف نکنید. زغال اخته همچنین میتواند به طور بالقوه با داروهای دیابت تداخل داشته باشد.
مصرف کنف (Agrimonia eupatorium) یک درمان سنتی برای اسهال است. کنف میتواند اثر رقیقکننده خون داشته باشد و فشار خون را کاهش دهد. اگر با این مشکلات سلامتی روبرو هستید، قبل از مصرف کنف با پزشک خود صحبت کنید.
بابونه (Matricaria recutita) معمولاً به عنوان چای مصرف میشود. بابونه میتواند با داروهای هورمونی تداخل داشته باشد و در افرادی که به گیاه راگوید حساسیت دارند واکنشهایی ایجاد کند.
ریشه گل ختمی (Althea officinalis) را میتوان به عنوان چای سرد مصرف کرد. گل ختمی میتواند با برخی از داروهای خوراکی از جمله لیتیوم تداخل ایجاد کند.
پودر نارون لغزنده (Ulmus fulva) یا پودر ریشه گل ختمی (Althaea officinalis) میتواند برای رودهها آرام بخش باشد. نارون لغزنده در تحریک سقط جنین شهرت دارد. همچنین میتواند با برخی داروها تداخل داشته باشد.
گیاهان دارویی حاوی آلکالوئید بربرین ممکن است به درمان اسهال عفونی کمک کنند. اینها عبارتند از: زرشک (Berberis vulgaris)، مهر طلایی (Hydrastis canadensis)، و انگور اورگان (Berberis aquifolium). اگر باردار هستید یا در دوران شیردهی هستید از بربرین استفاده نکنید.
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.