اعصاب و روان
آیا طب سنتی، بیماریهای اعصاب و روان را مورد بررسی قرار میدهد؟
بر اساس طب سنتی، عوامل خارجی و داخلی در تغییر اخلاط و مزاج ما دخالت میکنند. این عوامل موجب حفظ یا از بین رفتن سلامت ما میشوند. بدن انسان از سه بخش تشکیل شده است:
- اعضای صلب و فشرده بدن
- مایع و سیال که همان اخلاط است
- لطیف و بخارگونه که روح طبی نام دارد
بخش مهمی از تقویت جسمانی و نفسانی ما وابسته به روح است. روحیات یک فرد میتواند بر بدن تأثیرگذار باشد. به طور مثال، بیماری زخم معده بسیاری از اوقات منشأ روحی دارد. همچنین کسی که دچار یبوست است به احتمال زیاد دچار افسردگی خواهد شد. ابن سینا در کتاب قانون میگوید، کبد مرکز اخلاط و قلب کانون کنترل روح است.
بیماریهای اعصاب و روان از دیدگاه مزاج شناسی و اخلاط چهارگانه چگونه بررسی میشوند؟
شناخت مزاج در درمان بیماریهای اعصاب و روان مؤثر است. زکریای رازی علت بیماریهای اعصاب و روان را خشکی مزاج میداند. همچنین به گفته وی این بیماریها ناشی از ازدیاد خلط سوداست. منشأ ازدیاد سودا میتواند در مغز یا خون فرد باشد.
منظور از اسباب سته چیست؟
اسباب سته شامل ۶ اصل ضروری است. دانشمندان طب سنتی معتقدند این ۶ اصل تا حد زیادی میتوانند عوامل حفظ سلامتی و پیشگیری از بیماریهای اعصاب و روان را کنترل کنند. اسباب سته عبارتند از:
حرکت و سکون
ورزش رطوبت اضافی در عضلات را از بین میبرد و از ازدیاد رطوبت در بدن جلوگیری میکند. ورزش باید در حد اعتدال انجام شود. ورزش بیش از حد سبب صفراوی شدن و غلبه گرمی و خشکی بر بدن میشود. در حالی که ورزش نکردن هم با غلبه بلغم و سرد و تر شدن بدن همراه است.
هوا
منظور استشمام هوای پاک و پرهیز از آلودگیهاست. دود و آلودگی موجب ازدیاد خلط صفراوی در بدن میشود. پزشک طب سنتی، بر اساس مزاج و خلط غالب در بدن هر فرد، تعیین میکند که هوای خشک، تر، سرد یا گرم برای وی مناسب است.
احتباس و استفراغ
احتباس به معنی نگهداشتن مواد مفید در درون بدن است. هدف از این کار انجام فعل و انفعال روی آنها و رشد و نمو در بدن است. در حالی که استفراغ به معنی تخلیه سموم و مواد زائد و پاکسازی بدن است.
خواب و بیداری
معمولاً کسانی که مزاج تر دارند بیشتر از افرادی که مزاج آنها خشک است، میخوابند. باید توجه داشت که خواب طولانی و بیخوابی طولانی برای بدن مضر است. بنابراین باید در خواب و بیداری تعادل را رعایت کرد.
خوردن و آشامیدن
تغذیه نقش مهمی در سلامت و پیشگیری از بیماری ایفا میکند. با مراجعه به پزشک طب سنتی میتوانید از تغذیه متناسب با مزاج و بدن خود آگاه شوید.
اعراض نفسانی
منظور وضعیت روحی و روانی فرد است که به طور مستقیم با سلامت اعصاب و روان در ارتباط است.
بدین ترتیب، با رعایت تعادل در موارد فوق میتوان از بروز بیماریهای اعصاب و روان جلوگیری کرد.
کدام بیماریهای اعصاب و روان را میتوان به کمک طب سنتی درمان کرد؟
با رعایت راهکارهای طب سنتی میتوان بیماریهای زیر را درمان یا کنترل کرد:
- افسردگی
- حملات پانیک
- وسواس فکری و عملی
- هراس یا فوبیا
- دو قطبی
- تپش قلب
- پرخاشگری
- اضطراب
- کابوس شبانه