اگر فکر میکنید ممکن است نوزاد شما رفلاکس اسید معده دارد، لازم است به یکسری علائم اصلی توجه کنید:
• گریه یا ناراحتی بعد از غذا خوردن
• سرفه یا علائم خفگی به طور منظم
• امتناع از سینه / شیشه شیر
• پس از خوردن غذا به عقب برگشتن
• مقاومت در برابر دراز کشیدن به پشت
• اجابت مزاج گازدار و/یا کفآلود
• کولیک، ناراضی یا ظاهراً ناراحت کننده در بدن
• خس خس سینه، آپنه یا مشکلات تنفسی (عفونتهای تنفسی)
• نفس ترش، آروغ و سکسکه
• پرتاب کردن، معمولاً استفراغ پرتابه
• عدم رشد یا عدم افزایش وزن
همه نوزادان سطحی از رفلاکس دارند. این به این دلیل است که کل دستگاه گوارش آنها نارس است. عضله اسفنکتر که مری را از معده جدا میکند، اغلب توسعه نیافته است و به طور منظم باز میشود و به اسید معده اجازه میدهد تا به سمت گلو برگردد و باعث سوزش و درد شود. در حالی که مغز و سیستم عصبی کودک رشد میکند، عملکرد عصب واگ آنها (چیزی که حرکت روده و هضم را کنترل میکند) ممکن است ضعیف باشد. همچنین این که ما اغلب بچهها را به پشت میگذاریم، چه برای بازی و چه برای خواب، کمکی نمیکند، و این فقط میتواند علائم را تشدید کند. برای برخی از نوزادان، رفلاکس شدیدتر خواهد بود یا ممکن است نسبت به اثرات آن حساستر باشند.
برخی راهکارهای خانگی برای تسکین رفلاکس نوزدان عبارتند از:
• بالاتر قرار دادن سر نوزاد هنگام خواب
• افزایش تعداد وعدههای شیردهی اما کاهش حجم شیر در هر وعده
• غذا دادن به نوزاد در حالت نشسته یا حالتی که سر کمی بالاتر باشد
• توصیه میشود تا نیم ساعت بعد از غذا نوزاد را در حالتی که سر وی بالاتر باشد یا حالت نشسته نگه دارید
• حذف موارد حساسیتزا از رژیم غذایی مادر مانند لبنیات، گلوتن (گندم)، مرکبات، قهوه، بادام و سایر مغزها، تخم مرغ و سویا.
• استفاده از پروبیوتیکها در رژیم غذایی نوزاد
• در کودکانی که رفلاکس آنها منشاء در مشکل تنفسی دارد ممکن است نیازمند حرکات تمرینی یا ماساژهای خاصی در ناحیه شکم، پا یا کمر باشند
برخی راهکارهای درمان رفلاکس براساس طب سنتی عبارتند از:
دانه زیره سبز: در طب سنتی از دانههای زیره برای تحریک هضم، کاهش اسیدیته و گاز استفاده میشود.. میتوان به نوزادان آب زیره داد. چند قاشق زیره را با آب جوشانده و صاف کنید. مصرف روزانه چند قاشق از این آب توسط نوزاد ممکن است رفلاکس اسید را تسکین دهد.
روغن کرچک: این روغن حاوی ترکیبات سمزدا بوده و میتواند به دفع مواد مشکلزا از بدن کودک کمک کند. یک پارچه بردارید و آن را در روغن کرچک فرو کنید. پارچه را روی شکم کودک بگذارید. روی آن را با بپوشانید و اجازه دهید پارچه تا یک ساعت بماند. بعداً به نوزادتان یک حمام گرم خوب بدهید.
روغن نارگیل: این روغن حاوی ترکیبات ضد التهاب است و در طب سنتی به عنوان روانکننده سیستم گوارش شناخته شده است. روغن نارگیل همچنین حاوی اسید لوریک است. این یک اسید چرب ضد میکروبی است که به تقویت ایمنی در نوزادان کمک میکند. مصرف یک قاشق روغن نارگیل فوق بکر با آب گرم سه بار در روز قبل از شیر دادن برای تسکین رفلاکس مفید است.
جوش شیرین: ممکن است در نگاه اول عجیب به نظر برسد اما از نظر علمی کاملاً منطقی است. برای رفلاکس اسید، جوش شیرین یک توصیه سریع است که توسط بسیاری ارائه میشود. رفلاکس اسید نشانه پایین بودن pH است. با خوردن جوش شیرین، که ماهیتی قلیایی دارد، pH به سمت خنثی تغییر میکند و ماهیت اسیدی معده را کاهش میدهد. این امر رفلاکس اسید را تسکین میدهد. مخلوط کردن مقدار کمی از سرکه سیب خام تصفیه نشده با آب گرم و دادن چند قاشق از این مخلوط به کودک نیز همانند جوش شیرین عمل کرده و در تسکین رفلاکس بسیار مفید است.
نعناع: روغن نعناع یک درمان قوی برای رفلاکس اسید است. نعناع فلفلی یک تسکین دهنده قوی است که باعث تسکین هرگونه اسپاسم میشود. روغن نعناع در طب سنتی همچنین به عنوان تسکین دهنده سوء هاضمه و التهاب شناخته شده است که در کاهش رفلاکس اسید نیز موثر میباشد. با مخلوط کردن چند قطره روغن نعناع در یک قاشق کوچک روغن زیتون میتوان از آن برای نوزاد استفاده کرد. سپس این مخلوط را میتوان بر روی شکم کودک مالید تا رفلاکس را تسکین دهد. این کار باید دو بار در روز انجام شود.
بابونه: در طب سنتی چای بابونه یک داروی شناخته شده برای بزرگسالان در مراقبت از معده و همچنین داشتن یک خواب خوب شبانه است. برای رفلاکس اسید در نوزادان، بابونه نیز معجزه میکند. گل بابونه حاوی ترکیباتی است که دارای خواصی است که اسپاسم را در بدن کاهش میدهد و همچنین آرام بخش سبکی نیز میباشد. جوشاندن چند گل با آب و صاف کردن آنها محلولی میدهد که میتوان هر روز چند قاشق آن را به نوزاد داد.
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.