افزایش چشمگیر نرخ بروز زردی در نوزادان در حال تحمیل کردن هزینههای زیادی بر سارانه مراقبتهای بهداشتی در سراسر جهان است. ازینرو ارزیابی نباید از توجه به این هزینهها در سیاستگذاریهای سلامت و درمان قافل شد. در سالهای اخیر، توجه ویژهای به استفاده از گیاهان دارویی با ترکیبات زیست فعال برای درمان زردی نوزادان شده است. استفاده از طب سنتی و گیاهان دارویی در مقایسه با درمان شیمیایی دارای مزایای متعددی از جمله عوارض کم، هزینه کمتر و دسترسی راحتتر را بهمراه دارد. علاوه بر این، استفاده طولانی مدت از داروهای شیمیایی میتواند به طور قابل توجهی مقاومت دارویی را در برابر طیف وسیعی از آنتیبیوتیکهای سنتزی افزایش دهد. مشخص شده است که وجود تعداد زیادی از ترکیبات عملکردی مانند پلیفنولها، تاننها، فلاونوئیدها و رنگدانههای کاروتنوئیدی در محصولات گیاهی (مانند عصارهها، اسانسها، آردها و ربها) میتواند به طور موثر زردی را در نوزادان درمان کند. بنابراین، توسعه طب سنتی و مکمل برای درمان زردی نوزادان یک گام مهم و احتمالاً ایمن برای مراقبتهای بهداشتی اولیه برای متخصصان سلامت و تصمیم گیرندگان میتواند باشد.
تخمین زده می شود که 60 درصد از نوزادان تازه متولد شده و 80 درصد از نوزادان نارس به دلیل هیپربیلیروبینمی یا سطوح بالای بیلیروبین سرم در معرض زردی قرار میگیرند. درمان این اختلال پوستی بسیار مهم است زیرا زردی با آسیب دائمی و شدید مغز، اختلالات شناختی رشد و حتی اختلال طیف اوتیسم مرتبط است. در بزرگسالان، زردی ناشی از فشار زیاد و عملکرد ضعیف کبد یا کیسه صفرا است. علت زردی در نوزادان نیز مشابه است - معمولاً به این دلیل رخ میدهد که کبد نوزاد نابالغ است و در عملکرد کامل ندارد. در موارد بسیار نادر ممکن است زردی نوزدان علت دیگری داشته باشد، مانند: وجود یک عفونت، ناشازگاری خون نوزاد با خون مادر، مشکلات سیستم گوارش، خونریزی داخلی ناشی از صدمات هنگام تولد مانند سفالوهماتوما، اختلال در عملکرد یا بیماری کبد و برخی جهشهای ژنی مانند سندرم گیلبرت.
رایجترین گیاهان دارویی در طب سنتی چینی برای درمان زردی نوزادان عبارتند از درمنه، ریشه گیاه بشقابی، ریواس، شیرین بیان و ریزوم نخطلا است. بسیاری از این گیاهان دارویی دارای اثر باکتریواستاتیک بر روی تعدادی از باکتریها هستند. نشان داده شده است که برخی از آنها دارای اثر سرکوب کننده سیستم ایمنی هستند. در مورد برخی از آنها عمل افزایش دفع صفرا با رقیق شدن بیشتر شیره صفرا مشاهده شده است. بعضی نیز حاوی موادی با عملکرد آدرنوکورتیکواستروئیدی هستند.
براساس منابع طب سنتی ایرانی اما 32 گیاه دارویی برای درمان زردی شناسایی شده است. از این بین 18 گیاه با خاصیت محلل یا با عملکردی شبیه حلال، 11 گیاه با خاصیت مفتح (گیاهی که به عنوان یک شوینده عمل میکند و انواع انسدادهای احشایی را برطرف میکند) و 3 گیاه با خاصیت ملطف (یک گیاه دارویی که به عنوان رقیق کننده عمل میکند) قابل طبقهبندی هستند. از جمله این گیاهان میتوان به موارد زیر اشاره کرد: درمنه، اسارون، مارچوبه، نخود زرد، آجوگا یا لبدیسی، سنبل الطیب، گل صدتومانی، تربچه، آلوئه ورا، گیاه فلوس، بید سفید، چنجه برگ، قارچ آگاریکون، نعناپونه، کاهو و روناس.
سایر رهکارهای خانگی که برای رفع زردی توصیه میشوند عبارتند از: تغذیه مکرر نوزاد با شیر، قراردادن نوزاد از پشت زیر نور خورشید، استفاده از ویتامین D در تغذیه مادر، تغذیه نوزاد با پروبیوتیکها، مصرف منابع غذایی سرشار از منیزیم توسط مادر در دوران بارداری و شیردهی، استعمال آرد جو روی سطح پوست نوزاد.
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.