طب سوزنی هزاران سال است که در چین برای درمان انواع مشکلات جسمی و روحی استفاده میشود و در اروپا و ایالات متحده در حال رشد است. در یک مطالعه مروری در سال 2008 که در مجله J Pediatr Hematol Oncol. چاپ شده است میزان ایمنی و اثرگذاری استفاده از طب سوزنی در کودکان مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه 31 مقاله منتشر شده در مجلات مختلف، از جمله 23 کارآزمایی بالینی تصادفی کنترل شده و 8 بررسی متاآنالیز/سیستماتیک را بررسی شد. در این مطالعه شواهدی مبنی بر اثربخشی و خطر کم مرتبط با طب سوزنی در اطفال مشاهده شد.
از بین تمام شرایطی که مورد بررسی قرار گرفته بود، درصد بیشتر آنها به نقش طب سوزنی در مدیریت تهوع/استفراغ ناشی از شیمی درمانی و پس از عمل جراحی در کودکان پرداخته بودند. پس از عمل، شواهد بسیار بیشتری از اثربخشی طب سوزنی در کودکان نسبت به کودکان تحت درمان با شیمی درمانی وجود داشته است. به نظر می¬رسد طب سوزنی در پیشگیری از تهوع ناشی از عمل جراحی در کودکان موثرترین باشد. اگرچه برای بزرگسالان، تحقیقات کنونی نشان میدهد که طب سوزنی میتواند استفراغ حاد مرتبط با شیمیدرمانی را مهار کند. علاوه بر تهوع و استفراغ، تاکنون تحقیقات انجام شده در مورد درد متقاعد کنندهترین نتایج در مورد اثربخشی طب سوزنی را به همراه داشته است. دردهای اسکلتی- عضلانی و سرطان معمولاً کودکان و بزرگسالان را تحت تأثیر قرار میدهند، اما متأسفانه، اکثر مطالعات بیشتر بر روی بزرگسالان انجام شده است. از آنجایی که تظاهرات درد در کودکان میتواند متفاوت از بزرگسالان باشد، دادهها را نمیتوان از تحقیقات بزرگسالان برونیابی کرد. استفاده از طب سوزنی برای آلرژی فصلی نیز در مقالات بررسی شده نشان میدهند که میتواند چه در بزرگسالان و چه در کودکان برخی از علائم را تسکین دهد. علاوه بر این، نشانههای محدودی وجود دارد که نشان میدهد طب سوزنی ممکن است به درمان کودکان مبتلا به شب ادراری کمک کند. اما در مورد سایر زمینههای بیماریهای کودکان مانند آسم، سایر بیماریهای عصبی، اختلالات گوارشی و اعتیاد بدلیل کمبود تحقیقات مناسب هیچ ادعایی نمیتوان کرد.
طب سوزنی امروزه به یک روش مکمل و جایگزین غالب در بخش بالینی تبدیل شده است، اما همواره عوارض و خطرات مرتبط با آن مورد سوال بوده است. در بیانیه انجمن مؤسسه ملی سلامت آمریکا بیان شده است: «یکی از مزایای طب سوزنی این است که بروز عوارض جانبی به طور قابل توجهی کمتر از بسیاری از داروها یا سایر روشهای پذیرفته شده برای شرایط مشابه است». با این حال ایمنی طب سوزنی یک نگرانی جدی به ویژه در مورد استفاده برای کودکان است. از آنجایی که مکانیسم طب سوزنی دقیقا مشخص نیست، استفاده از سوزن در کودکان بسیار سوال برانگیز و محل تردید است. به عنوان مثال، تاکید میشود هنگامی که فونتانل بسته نیست، نباید نقاط طب سوزنی روی سر نوزادان سوزن زده شود. همچنین توصیه میشود برای کودکانی که پرخوری کردهاند، بیش از حد خسته شدهاند یا بسیار ضعیف هستند، سوزنهای کمی کاشته شود یا درمان با تأخیر انجام شود.
تعیین خطر قطعی طب سوزنی برای یک بیمار خاص دشوار است زیرا برخی از بیماران، مانند یک بیماری که دچار سرکوب سیستم ایمنی است، میتوانند مستعد خطر بالا باشند. کیفیت طب سوزنی، شیوههای انجام آن در نقاط مختلف جهان متفاوت است. با این وجود، بر اساس داده های موجود، به نظر میرسد طب سوزنی بطور کلی یک روش طب مکمل/جایگزین بیخطر برای بیماران کودکان باشد. هیچ حداقل سنی برای استفاده از طب سوزنی تعیین نشده است، و متخصصان طب سوزنی ممکن است حتی از آن برای درمان نوزادان نیز استفاده کنند. اما ضمن توجه به توصیههای موجود، عقل سلیم حکم میکند که انسان نوزاد خود را در معرض میکروبها (از سایر بیماران در مطب، از سوزنهای کاملاً استریل نشده) قرار ندهد، زیرا نتیجه میتواند بدتر از بیماری باشد که قصد درمان آنرا داشتهاید.
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.