ماساژ درمانی چیست؟
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی دارای یک تاریخچه طولانی در فرهنگهای مختلف در دنیاست. امروزه مردم گونههای مختلفی از ماساژ درمانی را به عنوان مکمل دارو درمانی برای بهبود سلامت خود استفاده میکنند.
شواهد علمی در مورد ماساژ درمانی محدود است. محققان هنوز مطمئن نیستند که حین ماساژ درمانی چه تغییری در بدن اتفاق میافتد و چگونه ماساژ درمانی بر روی سلامت بدن تأثیر میگذارد. ماساژ درمانی در بافتهای نرم بدن، عضلات، بافتهای همبند، تاندونها و رباطها انجام میشود و در صورتی که توسط فرد خبره و به درستی انجام گیرد، هیچگونه خطری در پی نخواهد داشت.
تاریخچه ماساژ درمانی
تاریخچه ماساژ درمانی به نوشتههایی باز میگردد که از هزاران سال پیش در چین باستان، ایران، ژاپن، هند، عربستان، یونان، مصر و رم یافت شده است.
ماساژ درمانی یکی از شاخههای طب سنتی ایرانی است و پزشکان ایرانی در نوشتههای خود، در مورد آن بحث کردهاند.
ابن سینا تأکید بسیار زیادی به داشتن تحرک جهت حفظ سلامتی دارد. او بیان ميکند که وقتی مواد زائد در بدن تجمع پیدا میکند احتمال بروز عفونت، بیماریهای سوء مزاجی و ایجاد ورم افزایش یافته و سیستم ایمنی بدن هم تضعیف میشود. او میگوید که بهترین راه برای پیشگیری از این عوارض، ورزش کردن است. در واقع توضیح میدهد که چنانچه تحرک اعضا به صورت صحیح، در زمان مناسب و متناسب با مزاج معتدل فرد صورت گیرد، بدن از مصرف دارو بینیاز میشود. همچنین وی از تکنیکهای ماساژ درمانی برای پخش کردن مواد زائدی که در عضلات تشکیل شده بود و رفع خستگی استفاده میکرد.
هدف اصلی در ماساژ درمانی ایرانی، تنظیم حرارت بدن و کمک به دفع مواد زائد است. این نوع ماساژ درمانی بر اساس شدت، سرعت، مدت و نحوه انجام به پنج دسته صلب، نرم، معتدل، کثیر و خشن تقسیم میشود. به نظر میرسد که عمده تفاوت ماساژ ایرانی با دیگر سبکهای ماساژ درمانی نه در نحوه اجرای آن بلکه در توجه ویژه به شرایط خاص هر فرد و دلیل اختلال پیش آمده است.
ماساژ درمانی در دوران رنسانس در اروپا بسیار مورد استقبال قرار گرفت. این حرفه در سال 1850 در آمریکا معرفی و شناخته شد و محبوبیت آن در سال 1970 به بعد مخصوصاً در بین ورزشکاران به اوج خود رسید.
مزایای ماساژ درمانی چیست؟
ماساژ درمانی در درمان انواع بیماریها بسیار تأثیرگذار است و میتواند سلامت فیزیکی و روحی شما را بهبود بخشد.
همچنین تجربه آرامش بعد از یک روز پر مشغله و رهایی از دردهای مزمن، نتیجه استفاده از این روش به طور منظم است که حال خوشی را برایتان به وجود میآورد. از جمله فواید ماساژ درمانی میتوان موارد زیر را ذکر کرد:
- کاهش درد: ماساژ درمانی در بهبود درد پشت، کمر، گردن و آرتروز زانو بسیار تأثیرگذار است.
- سرطان: ماساژ درمانی برای کاهش درد بیماران سرطانی، ایجاد آرامش و بالا بردن روحیه آنها مؤثر است.
- سلامت روان: ماساژ درمانی به آرامش روان و بهبود افسردگی بیمار کمک میکند. همچنین برای آرامش افراد میانسال بسیار مناسب است.
- بازسازی صدمات و آسیبهای ورزشی
- کاهش استرس
- افزایش آرامش
- اضطراب و افسردگی
- کاهش اضطراب و افسردگی
- کمک به سلامت عمومی
انواع ماساژهای درمانی
زمانی که به پزشک سنتی مراجعه میکنید، ابتدا علائم بیماری، سابقه دارویی و پزشکی شما بررسی میشود. سپس نوع ماساژ، نقاط مورد نظر و دردناک و میزان فشار مورد نیاز تعیین میگردد.
حین ماساژ از روغنهای گیاهی یا لوسیون برای کاهش سایش پوست استفاده میشود. مدت زمان ماساژ ممکن است کوتاه باشد یا یک ساعت و حتی بیشتر طول بکشد. انواع ماساژ طبق مدل آن، در نقاط مختلفی از بدن و به شیوههای گوناگونی انجام میشود. در ادامه، برخی از ماساژهای معروف نام برده شده است:
- ماساژ سوئدی
- ماساژ آروماتراپی
- ماساژ سنگ داغ
- ماساژ بافتهای عمیق
- ماساژ شیاتسو
- ماساژ تایلندی
- ماساژ رفلکسولوژی
- ماساژ مخصوص خانمهای باردار
- ماساژ مخصوص ورزشکاران
- کشش لنفاوی