دمنوشهای گیاهی قدمت بسیار طولانی در طب سنتی برای کمک به بهبود سلامت خانواده و فرد دارند. این دمنوشها از اجزاء خشک شده میوهها، گلها یا بوتههای علفی تشکیل میشوند. این بدین معنی است که دمنوشهای گیاهی میتوانند تنوع بسیار زیاد و رایحههای بسیار متنوعی داشته و جایگزینی برای نوشیدنیهای حاوی شکر یا حتی آب باشند. صرفنظر از طعم دلنشین، اکثر از دمنوشهای گیاهی به علت خواص درمانی مختلفی میتوانند به حفظ سلامت خانواده کمک کنند. از اینجاست که، صدها سال از انواع دمنوشهای گیاهی به عنوان داروهای طبیعی برای انواع بیماریها استفاده شده است. جالب اینجاست که نه فقط در طب سنتی بلکه در تحقیقات مدرن نیز شواهدی در مورد آثار سلامتی این دمنوشهای گیاهی کشف شده است.
ویتامین، مواد معدنی و ترکیبات آنتیاکسیدانت که در انواع دمنوشهای گیاهی یافت میشوند میتوانند اثرات کوتاه مدت و حتی بلند مدت بر سلامت خانواده داشته باشند. برخلاف چای معمولی، دمنوشهای گیاهی فاقد کافئین بوده و لذا برای نوشیدن در تمام ساعات روز مناسباند.
دمنوشهای گیاهی برای درمان سرماخوردگی گزینه بسیار مناسبی هستند. دمنوش آقطی (elder tree) یکی از بهترین گزینهها برای مبارزه با سرماخوردگی است چراکه به پاکسازی مجاری تنفسی کمک کرده و سرفه را تسکین میدهد. این دمنوش همچنین برای کاهش علائم آسم نیز مناسب است. در مطالعات مختلف گزارش شده است که مصرف دمنوش اکیناسه نیز میتواند دوره سرماخوردگی را کوتاه کند و از شدت آن بکاهد.
دمنوشهای گیاهی میتوانند در تخریب مولکولهای چربی کمک کنند و به این طریق سرعت هضم غذا را افزایش دهند. به همین خاطر میتوانند در رفع ورم معده و حالت تهوع مفید باشند. دمنوش قاصدک، بابونه، دارچین، نعناع فلفلی و زنجبیل از جمله این دمنوشهای مفید هستند. در مطالعات مختلف گزارش شده است که مصرف روغن نعناع همزمان با بعضی گیاهان دارویی دیگر میتواند به رفع سوء هاضمه، حالت تهوع و درد معده کمک کند.
ویتامین و آنتیاکسیدانتهای موجود در دمنوشهای گیاهی برای مقابله با بیماریها و عفونتها بسیار مفیدند. این ترکیبات میتوانند از بدن در برابر استرسهای اکسیداتیو محافظت کرده و ریسک بیماریهای مزمن را کاهش دهند. از جمله دمنوشهای مفید برای تقویت سیستم ایمنی عبارتند از شاهتوت، اکیناسه، زنجبیل و چای ریشه شیرین بیان.
نوشیدن روزانه دمنوش گیاهی میتواند به افرادی که از آرتریت رنج میبرند کمک کند. این دمنوشها میتوانند در کاهش درد، تورم و رفع خستگی مفاصل مفید باشند. زنجبیل یکی از پرکاربردترین گیاهان در طب سنتی و یکی از بهترین آنها برای تسکین التهابات است. همچنین در مطالعات اخیر در مورد دمنوش میوه گل سرخ نیز خواص متنوعی از جمله کمک به کاهش التهابات گزارش شده که به این طریق میتواند به ارتقاء سلامت خانواده کمک کند.
هر فردی علاقمند به داشتن حس و ظاهری جوان هستند. از اینرو آنتیاکسیدانتهای موجود در دمنوشهای گیاهی میتواند گزینه مناسبی برای کاهش سرعت پیری باشد. این ترکیبات از آسیبهای ناشی از رادیکالهای آزاد پیشگیری کرده و سلولهای بدن را تقویت میکنند. در نتیجه در ایجاد ظاهر جوان و شاداب تاثیر مثبت دارند. دمنوش میوه گلسرخ که حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانت و ضد التهاب است برای این منظور مناسب میباشد.
بر اساس طب سنتی نوشیدن دمنوشهای گیاهی به ایجاد حس آرامش در مغز کمک میکند. چای بابونه یکی از بهترین گزینهها برای کاهش استرس است. همچنین در یک مطالعه گزارش شده است که عصاره بادرنجبویه میتواند ضمن کاهش استرس به بهبود مهارتهای پردازش ریاضی کمک کند.
دمنوشهای گیاهی مانند چای ترش (Hibiscus) میتوانند در کاهش فشار خون هم مفید باشند. لذا با مصرف این نوشیدنیها میتوان ضمن پیشگیری از عواقب فشار خون، از عوارض جانبی انواع داروهای سنتزی نیز در امان ماند.
دمنوشهای مختلف مثلا چای نعناع حتی میتوانند در کاهش آکنه نیز مفید باشند. رویبوس (Rooibos) و بابونه دو گیاهی هستند که به علت خواص آنتیاکسیدانت و ضدباکتری میتوانند برای تقویت سلامت پوست مفید باشند.
بطور خلاصه دمنوشهای گیاهی که در طب سنتی قدمت طولانی دارند، جزو سالمترین نوشیدنیها هستند. این دمنوشها حاوی ترکیبات مفیدی مانند آنتیاکسیدانت، ویتامین، املاح و مواد معدنی مختلفی هستند که میتوانند سلامت خانواده و فرد را ارتقاء دهند. جایگزینی این دمنوشها در زندگی روزانه با نوشیدنیهای غنی از شکر یا کافئین ضمن کمک به حفظ سلامت خانواده و فرد، میتواند به کاهش هزینههای درمانی نیز کمک کند.