سیر متعلق به گونه Allium است و با پیاز، راکیو (پیازی که در آسیا یافت میشود)، پیازچه، تره فرنگی و موسیر نزدیک است. گیاه سیر (Allium sativum) به طور گستردهای به عنوان طعم دهنده در آشپزی استفاده میشود، اما در طول تاریخ باستان و مدرن از آن به عنوان یک گیاه دارویی هم استفاده میشود. این گیاه دارویی برای پیشگیری و درمان طیف گستردهای از شرایط و بیماریها استفاده شده است. برخی از اولین اشارات به این گیاه دارویی در اوستا یافت شده است، مجموعهای از نوشتههای مقدس زرتشتیان که احتمالاً در قرن ششم قبل از میلاد گردآوری شده است. سیر همچنین به عنوان یک داروی مهم برای سومریان و مصریان باستان مورد توجه بوده است. شواهدی وجود دارد که نشان میدهد در اولین بازیهای المپیک یونان، سیر برای افزایش استقامت به ورزشکاران داده میشد. در طب سنتی چینی و هندی سیر را برای کمک به تنفس و هضم غذا و درمان جذام و آلودگی انگلی توصیه شده است. در دوره قرون وسطی نیز سیر نقش مهمی در درمان بیماریهای مختلف داشت. ابن سینا در کتاب معروف خود به نام «القانون فیل طب» سیر را به عنوان ترکیبی مفید در درمان آرتروز، دندان درد، سرفه مزمن، یبوست، آلودگی انگلی، نیش مار و حشرات، بیماریهای زنان و زایمان و در بیماریهای عفونی توصیه کرده است. سیر به دلیل اعتقاد گسترده در مورد تأثیرات آن در حفظ سلامتی، توجه خاص پزشکی مدرن را نیز به خود جلب کرده است. در برخی از کشورهای غربی، فروش فرآوردههای سیر با سایر داروهای تجویزی پیشرو در رتبهبندی یازار قرار دارد. شواهد اپیدمیولوژیک قابل توجهی وجود دارد که نقش درمانی و پیشگیرانه سیر را نشان میدهد. چندین بررسی تجربی و بالینی حاکی از اثرات مطلوب سیر و فرآوردههای آن است. این اثرات تا حد زیادی به 1) کاهش عوامل خطر بیماریهای قلبی عروقی، 2) کاهش خطر سرطان، 3) اثر آنتی اکسیدانی، iv) اثر ضد میکروبی و 5) افزایش سم زدایی ترکیب خارجی و محافظت از کبد نسبت داده شده است.
بر اساس مطالعهای که در مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای استان جیانگ سو در چین انجام شد، افرادی که حداقل دو بار در هفته در طول دوره مطالعه 7 ساله سیر خام میخوردند، 44 درصد کمتر در معرض خطر ابتلا به سرطان ریه بودند. محققان که مطالعه خود را در مجله journal Cancer Prevention Research منتشر کردند، با 1424 بیمار سرطان ریه و 4543 فرد سالم مصاحبه حضوری انجام دادند. از آنها در مورد رژیم غذایی و سبک زندگیشان، از جمله در مورد سیگار کشیدن و اینکه چند بار سیر میخوردند، سؤال پرسیدند.
ترکیبات ارگانیک گوگردی موجود در گیاه دارویی سیر در از بین بردن سلولهای گلیوبلاستوما (که نوعی تومور مرگبار مغزی است) موثر هستند. دانشمندان دانشگاه پزشکی کارولینای جنوبی در مجله Cancer گزارش دادند که سه ترکیب خالص ارگانیک گوگردی سیر DAS، DADS و DATS در ریشهکنی سلولهای سرطانی مغز کارایی نشان دادند، اما DATS ثابت کرد که موثرترین آنها است. این تحقیق تاثیر مفید ترکیبات گیاهی را به عنوان داروی طبیعی برای کنترل رشد بدخیم سلولهای تومور مغز انسان برجسته میکند. البته مطالعات بیشتری در مدلهای حیوانی تومورهای مغزی قبل از اعمال این استراتژی درمانی برای بیماران تومور مغزی مورد نیاز است.
در پژوهشی توسط تیمی از کالج سلطنتی لندن و دانشگاه شرق آنگلیا، هر دو در انگلستان، که در مجله BMC Skeletal Disorders منتشر شده است مشاهده شد که زنانی که رژیم غذایی آنها سرشار از گیاهان خانواده allium بوده، ریسک ابتلا کمتری به آرتروز داشتند. نمونههایی از گیاهان allium عبارتند از سیر، تره فرنگی، موسیر، پیاز و راکیو. این مطالعه طولانی مدت که شامل بیش از 1000 زن دوقلو بود، نشان داد کسانی که عادات غذایی آنها شامل مقدار زیادی میوه و سبزیجات، به ویژه گیاهان خانواده سیر بود، علائم کمتری از آرتروز اولیه در مفصل ران داشتند.
بر اساس مطالعهای که در مجله the Journal of Antimicrobial Chemotherapy منتشر شد، دی آلیل سولفید، ترکیبی در سیر، 100 برابر بیشتر از دو آنتیبیوتیک محبوب در مبارزه با باکتری کمپیلوباکتر مؤثر بود.
محققان دانشکده پزشکی دانشگاه اموری دریافتند دی آلیل تریسولفید، جزء روغنی این گیاه دارویی، به محافظت از قلب در طی عمل جراحی قلب و پس از حمله قلبی کمک میکند. آنها همچنین معتقدند دی آلیلتری سولفید میتواند به عنوان درمانی برای نارسایی قلبی استفاده شود. در آزمایشهایی که با استفاده از موشهای آزمایشگاهی انجام شد، این تیم دریافت که پس از حمله قلبی، موشهایی که دی آلیل سولفید دریافت کرده بودند، در مقایسه با موشهایی که درمان نشده بودند، 61 درصد کمتر در معرض خطر آسیب قلبی قرار داشتند.
نشان داده شده است که گاز سولفید هیدروژن از قلب در برابر آسیب محافظت می کند. اما این یک ترکیب بسیار فرار است و استفاده از آن به عنوان روش درمان دشوار است. به همین دلیل، دانشمندان تصمیم گرفتند بر روی دی آلیل تریسولفید سیر به عنوان راهی مطمئنتر برای رساندن مزایای سولفید هیدروژن به قلب تمرکز کنند.
محققان دانشگاه آنکارا اثرات مکمل عصاره سیر را بر پروفایل چربی خون بیماران مبتلا به کلسترول خون بالا بررسی کردند. مطالعه آنها در مجله Nutrition Biochemistry منتشر شد. این مطالعه شامل 23 داوطلب بود که همگی دارای کلسترول بالا بودند. 13 نفر از آنها نیز فشار خون بالا داشتند. در پایان 4 ماه، محققان به این نتیجه رسیدند که مکمل عصاره این گیاه دارویی پروفایل چربی خون را بهبود میبخشد، پتانسیل آنتیاکسیدانی خون را تقویت میکند و باعث کاهش قابل توجه فشار خون سیستولیک و دیاستولیک میشود. همچنین منجر به کاهش سطح محصول اکسیداسیون (MDA) در نمونههای خون میشود که نشان دهنده کاهش واکنشهای اکسیداسیون در بدن است.
عفونتهای میکروبی در دوران بارداری خطر زایمان زودرس را در زنان افزایش میدهد. دانشمندان بخش اپیدمیولوژی، موسسه بهداشت عمومی نروژ، تأثیر غذاها بر عفونتهای ضد میکروبی و خطر زایمان زودرس را بررسی کردند. این مطالعه و یافتههای آن در مجله the Journal of Nutrition منتشر شد. این تیم مصرف میوههای خشک و alliums را در میان 18888 زن در گروه مادر و کودک نروژی مورد بررسی قرار دادند، که 5 درصد از آنها (950 نفر) تحت PTD خود به خود (زایمان زودرس) قرار گرفتند. پژوهشگران در این مطالعه نتیجه گرفتند: «مصرف مواد غذایی حاوی ترکیبات ضدمیکروبی و پریبیوتیک ممکن است برای کاهش خطر ابتلا به PTD خود به خودی مهم باشد. به طور خاص، گیاه دارویی سیر با خطر کلی کمتر PTD خود به خود همراه بود.
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.