بهداشت گوش و ایمنی در برابر صدا و آسیب مهم است. برخی از داروها و بیماریها میتوانند بر شنوایی شما تأثیر بگذارند. دانستن علائم کم شنوایی و همچنین معاینات منظم نیز مهم است. گوشها خارجیترین قسمت سیستم شنوایی انسان هستند. مراقبت از گوش از بسیاری جهات مهم است. تمیز کردن، پیشگیری و درمان عفونت از جمله این مراحل است. مراقبت از گوش همچنین شامل انجام اقداماتی برای جلوگیری از سر و صدای غیر ضروری و مراقبت از کاهش شنوایی احتمالی است.
شیوع کمشنوایی در دهه گذشته رو به افزایش بوده است و پیشبینی میشود در سالهای آینده به میزان قابل توجهی افزایش یابد. کمشنوایی ناتوانی جزئی یا کامل در شنوایی است که یک گوش (یک طرفه) یا هر دو گوش (دوطرفه) را درگیر میکند. گوش از گوش خارجی، میانی و داخلی تشکیل شده است. کمشنوایی رسانایی گوش خارجی و میانی را درگیر میکند و منجر به ناتوانی در انتقال امواج صوتی به گوش داخلی میشود که معمولاً با انسداد مجرای گوش، آسیب به پرده تمپان یا مشکلات در گوش میانی رخ میدهد. از سوی دیگر، کمشنوایی حسی عصبی (sensorineural hearing loss) مربوط به گوش داخلی است که از عناصر حسی عملکردی (سلولهای موی حلزون، سلولهای پشتیبان، هموستاز مایع و یون و رشتههای عصبی که اطلاعات حسی را منتقل مکنند) و غشایی هزارتو مرتبط است. از دست دادن شنوایی اغلب همراه با علائم وزوز یا سوت در سر (tinnitus) است. تنیتوس یک احساس زنگ یا سوت ممتد در سر است که در غیاب صدای خارجی رخ میدهد، و نشانه افزایش عملکرد جبرانی یا تحریک عصبی در سیستم شنوایی مرکزی برای جبران کاهش ورودی حسی در حلزون گوش است.
اگرچه طب سوزنی به طور قابل توجهی به عنوان یک درمان برای طیف گستردهای از بیماریهای جسمی و روانی موثر بوده است، اما اثر آن در درمان مشکلات شنوایی هنوز محل بحث است. هر نوع کم شنوایی رابطه متفاوتی با طب سوزنی دارد. و تاکنون گزارشهای قطعی مربوط به اثرگذاری آن در درمان کمشنوایی منتشر نشده است. بسیاری از موارد از طب سوزنی همراه با درمانهای گیاهی و سایر درمانهای دارویی بوده، بنابراین درک اینکه آیا نتایج ناشی از طب سوزنی یا سایر درمانهای مکمل است، دشوار است.
با این حال نتایج در مورد اثر طب سوزنی بر روی دو بیماری دیگر مرتبط با شنوایی امیدوارکنندهتر بوده است: تنیتوس گوش و کاهش شنوایی حسی عصبی ناگهانی (یا کمشنوایی حسی عصبی). در هر مورد، گزارشها امیدوارکننده بودهاند و برخی آزمایشهای بالینی نیز انجام شدهاند. کسانی که تنیتوس گوش داشتند، کاهشی در حجم صدای پس زمینهای که آنها را آزار میداد، مشاهده کردند و احساس کلی سلامتی نیز بهبود یافت. به طور مشابه، بیماران کمشنوایی حسی عصبی به خوبی به طب سوزنی پاسخ دادند. این وضعیت به خودی خود بسیار مرموز است، زیرا هیچ دلیل پزشکی یا آسیب واضحی برای کاهش شنوایی وجود ندارد. افراد مبتلا به کمشنوایی حسی عصبی متوجه میشوند که با کمشنوایی یا ناشنوایی کامل از خواب بیدار میشوند. این ناشنوایی معمولاً در یک گوش رخ میدهد و متخصصان هنوز در تلاش هستند تا علت آنرا بفهمند. علیرغم رمز و راز پیرامون کمشنوایی حسی عصبی، طب سوزنی در کاهش آن به طور قابل توجهی موثر بوده است، بطوریکه در مواردی این بیماری به طور کلی بهبود یافته و در برخی دیگر توانایی شنوایی را باز گردانده است. البته در تمام این موارد تحقیقات بیشتری برای اندازهگیری دقیق اثرات طب سوزنی ضروری است.
در مطالعه مروری متاآنالیز که در سال 2015 در مجله Int J Clin Exp Med چاپ شده است، از مجموع 12 مطالعه کارآزمایی، شامل 527 بیمار، اثربخشی و ایمنی درمان طب سوزنی برای ناشنوایی عصبی مورد ارزیابی قرار گرفت. نتیجهگیری نهایی محققان در این مطالعه نیز این بود که درمان طب سوزنی میتواند به طور قابل توجهایی شنوایی بیماران مبتلا به ناشنوایی عصبی را بهبود بخشد و اثربخشی طب سوزنی در ترکیب با دارو به تنهایی برتر از دارو است..
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.