اصطلاح خواب رفتگی کلمه رایجی است که در مورد گرفتگی و گز گز دست و پا به کار می بریم و تقریبا تمام افراد این مشکل را حداقل یک یا چند بار تجربه کرده اند. در کنار عوامل فیزیکی مانند تحت فشار قرار گرفتن رگ ها و عدم انتقال خون، عوامل بسیار زیاد دیگری نیز وجود دارد که باعث خواب رفتگی می شود. اطلاع از عوامل اثر گذار این اختلال کمک می کند تا از ایجاد آن جلوگیری کنیم، در مواردی که سطح مشکل بسیار زیاد باشد برای بهبود خواب رفتگی و گزگز شدید دست و پا با طب سوزنی می توان به متخصص مراجعه کرد.
بی حسی دست و پا نشانه چیست
در حالت عادی و متناسب با موقعیت هایی که بدن در آن وضعیت قرار می گیرد بی حسی دست و پا و گز گز شدن آن امری طبیعی است و نشانه خطر و حساسیت خاصی نمی باشد. چرا که بخاطر تحت فشار قرار گرفتن عصب ها ایجاد می شود و با تغییر وضعیت بدن و خارج شدن عصب از فشار، بی حسی و گز گز پا برطرف می شود. در مواردی که به صورت غیر طبیعی ایجاد شود و یا تعداد وقوع آن بیشتر از حد نرمال و در حالت های مختلف باشد، نیاز است که مورد بررسی قرار بگیرد و می تواند نشانه بیماری باشد. در صورتی که به موقع تشخیص داده شود می توان فرآیند بیماری را کنترل کرد. همچنین بی حسی دست و پا می تواند نشانه بیماری و مشکلات زیر باشد:
• فشار های بیرونی به محدوده عصبی
• فشارهای داخلی به محدوده عصبی
• وجود اختلال و ضایعه در مسیر انتقال سیگنال های حسی سیستم عصبی
• مشکلات متابولیک و اثر گذاری بر روی اعصاب
• ضعف عصب های محیطی و یا آسیب دیدن عصب ها در مسیر پیام های حسی
• کم خونی
• غلظت بالای خون و عدم جریان آن در شریان های اصلی بخاطر فشار های بیرونی در موقعیت های متفاوت
• سطح استرس بالا و عملکرد ضعیف سیستم ایمنی و عصبی بدن
• سندروم کانال کارپ که طی آن عصب مدین در محدوده مچ دست تحت فشار قرار گرفته باشد.
• فلج تاخیری عصب اولنار که اگر استخوان آرنج به درستی جوش نخود و یا استخوان اضافه ایجاد شود، رخ می دهد و سبب خواب رفتگی دست می شود.
• دیابت یا همان مرض قند در طول زمان اعصاب حسی را دچار اختلال می کند و سبب خواب رفتگی و بی حسی می شود.
• کم کاری و پر کاری تیروئید از دیگر مواردی است که فرد دچار خواب رفتگی می تواند به آن مبتلا باشد.
علائم و نشانه های سوزش کف دست و پا
با احساس و مشاهده برخی نشانه ها می توانید مطمئن شوید که شما دچار گز گز و خواب رفتگی کف دست و پا شده اید یا فقط یک تغییر در شبکه عصبی بوده و رد شده است. مهمترین نشانه های سوزش کف دست و پا و خواب رفتگی عبارتند از :
احساس بی حسی در دست یا پا و محلی که دچار خواب رفتگی شده است
احساس فشار های سطحی به صورت سوزن سوزن شدن و تیر کشیدگی
گرفتگی عضلات همراه با درد شدید که مانع تکان دادن راحت دست یا پا می شود.
عدم حفظ تعادل یا توانایی بلند کردن وسیله یا شیء
احساس ضعف و تحلیل رفتن عضلات
حساسیت بالا در مقابل لمس یا فشار محدوده خواب رفته
احساس فلج شدن محدوده ای
درمان بی حسی و گز گز پا با روش طب سنتی
برای درمان خواب رفتگی دست و پا که همراه با گز گز است از روش های درمانی مختلفی در پزشکی استفاده می شود که طب سوزنی یک روش بسیار اثر بخش در این زمینه است چرا که عصب های محدوده آسیب دیده را تحریک می کند و سطح گردش خون را در بدن افزایش می یابد. در طب سنتی کاشت سوزن در ماهیچه ها و اعصاب به عنوان راه درمانی گز گز دست و پا شناخته می شود. با این روش گرفتگی و درد مفاصل برطرف می شود. بدین شکل عوامل مختلف زمینه ساز گز گز و بی حسی از جمله ضعف عصب های محیطی و مشکلات مربوط به متابولیک برطرف می گردد.
متخصص طب سوزنی با شناسایی محدوده ای آسیب دیده با وارد کردن سوزن های مخصوص بافت عصبی را به واکنش وادار می کند تا تحت تحریک ایجاد شده، انقباض انبساط داخلی صورت بگیرد و مجاری مسدود شده یا دچار اختلال شده مسیر های عصبی درمان شود. طب سوزنی با اثر بخشی های زیر عامل درمان خواب رفتگی و گز گز دست و پا می باشد :
تعدیل سیستم عصبی: بر روی سیستم عصبی اثر می گذارد و ضربان قلب، وضعیت تنفس و سیستم گوارش را کنترل می کند.
جریان و گردش خون: با تحریک بافت افزایش گردش خون ایجاد می کند و اکسیژن رسانی به بافت ها افزایش می یابد.
نظریه کنترل دروازه: این نظریه اشاره به عملکرد معکوس مغز در سیستم دریافت درد را دارد که طی آن سیگنال های ورودی در محدوده بسته قرار می گیرند و احساس درد کاهش می یابد.
تحریک بافت همبند: بافت همبند شامل فاسیا و ... می باشد که دارای مجموعه گسترده ای از گیرنده حسی هستند و با طب سوزنی تسکین درد در این محدوده رخ می دهد.
موارد منع طب سوزنی
امکان استفاده از طب سوزنی در همه شرایط و برای همه افراد فراهم نیست. اگر بیمار شامل موارد زیر باشد استفاده از طب سوزنی ممنوع است :
ابتلا به بیماری عفونی : افراد مبتلا به هپاتیت، اچ آی وی و ... نباید تحت درمان طب سوزنی قرار بگیرند.
اختلالات خونی : اگر داروهای رقیق کننده خون توسط فرد استفاده می شود نباید طب سوزنی انجام شود.
احتمال حمله قلبی و تنگی نفس: در موقعیت های حساس و اورژانسی انجام اقدامات طب سوزنی نباید انجام گیرد.
دوران بارداری : برای زنان باردار احتمال تحریک انقباضات رحم با طب سوزنی وجود دارد و به همین خاطر توصیه می شود در این دوره این درمان صورت نگیرد.
در نهایت افرادی که نسبت به سوزن و فلزات آلرژی دارند یا آستانه تحمل درد آنها پایین است نباید از درمان طب سوزنی استفاده کنند.
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.