طب سوزنی به عنوان یک گزینه غیردارویی در درمان درد در حال رواج است. شواهد قابل توجهی مبنی بر موثر بودن طب سوزنی در درمان دردهای حاد و مزمن وجود دارد. مکانیسمهای مختلفی در زمینه تأثیر طب سوزنی پیشنهاد شده است. مطالعات تصویربرداری مغز نشان داده است که طب سوزنی الگوهای فعالسازی در نواحی مغز مرتبط با پردازش درد را تغییر میدهد. در این مورد، تعدیلکنندههای عصبی و انتقالدهندههای عصبی مختلف مرکزی و/یا محیطی مانند اندورفین، سروتونین، ATP و غیره شناسایی شدهاند که نقش مهمی در اثر ضددردی طب سوزنی دارند. به طور خلاصه، میتوان فرض کرد که اثربخشی طب سوزنی ناشی از تعدیل سیستم عصبی بخش است، اگرچه جزییات آن هنوز درک نشده است. به طور خاص، اثرات روی رشتههای عصبی که ممکن است برای تعدیل ادراک حسی توسط طب سوزنی حیاتی باشد، نامشخص است. اما بر اساس تئوری طب سوزنی و طب سنتی چینی، ذهن یا شن (shen) تجسم آگاهی، احساسات و اندیشه است. شن بر حافظه بلند مدت تأثیر میگذارد، توانایی تفکر واضح به خرد کمک میکند و بر فعالیتهایی که شامل عملکردهای ذهنی و خلاق هستند، نظارت میکند. وقتی ذهن سالم است، میتوانیم به وضوح فکر کنیم. وقتی ذهن ناسالم یا نامتعادل است، سردرگمی، حافظه ضعیف و تفکر مبهم را تجربه میکنیم.
ناهماهنگی ذهن اغلب به صورت اضطراب، بیخوابی، تفکر آشفته، فراموشی، حواسپرتی و بیقراری مزمن ظاهر میشود. مدیتیشن و طب سوزنی و همچنین تمرینات بدنی مانند تایچی یا چیگونگ میتوانند ذهن را متعادل و تقویت کنند. وقتی بدن ما در تلاش است تا بهترین عملکرد خود را پیدا کند یا تعادل را پیدا کند، یا زمانی که با درد روبرو هستیم، مغز ما به طور قابل درک از سایر مسائل منحرف میشود.
طبق مطالعهای که در سال 2003 در نشریه Neuroscience Letters منتشر شد، طب سوزنی میتواند به طور قابل توجهی ظرفیت یادگیری و حافظه را که توسط هیپرگلیسمی و ایسکمی مغزی مختل شده است، بهبود بخشد. در این مطالعه مشاهده شد که طب سوزنی الکتریکی میتواند یادگیری و حافظه را در موشهایی که حافظه و عملکردهای شناختی آنها به دلیل کاهش گردش خون دیابتی و در نتیجه ایسکمی مغزی مختل شده است، بهبود بخشد.
بر اساس مطالعهایی که در سال 2020 در مجله Medicine (Baltimore) چاپ شده است، تاثیر بالینی طب سوزنی در ترکیب با درمان توانبخشی مرسوم برای بهبودی اختلالات عصبی، ادراک و ارتقا فعالیت زندگی روزمره و بهبود عدم تعادل پس از سکته مغزی گزارش شد.
بر اساس مقاله مروری سیستماتیک که در سال 2014 در مجله PloS One چاپ شد، طب سوزنی قادر است بر ادراک حسی خصوصا حس درد ما تاثیر بگذارد. تحقیقات همچنین نشان میدهد استفاده از طب سوزنی برای حواسپرتی ناشی از اختلال کمبود توجه (ADD) یا اختلال کمبود توجه بیشفعالی (ADHD) همراه با رویکرد چندجانبه از جمله رفتار درمانی، ورزش، تغییرات رژیم غذایی و دارو، مفید است. طب سوزنی یک برنامه مکمل عالی برای هر برنامه درمانی ADD یا ADHD است، زیرا به بدن برای بازگرداندن تعادل، درمان ریشه اختلال و در عین حال کاهش حواسپرتی و سایر علائم کمک میکند. طب سوزنی میتواند به بهبود تمرکز و توجه، کاهش بیقراری، کاهش بیشفعالی، تقویت تکنیکهای مدیریت خلق و خو کمک کند.
مطالعات مختلف نشان میدهد که طب سوزنی میتواند بر عملکرد مغز و اعصاب اثر بگذارد. با این طریق طب سوزنی قادر است بر عملکردهای فیزیولوژیک بدن دخالت کرده و به کاهش اضطراب و استرس، کنترل درد، کاهش سردرد و بهبود کیفیت خواب کمک کند. در نتیجه از طریق اثرات فیزیولوژیک ذکر شده قادر خواهد بود تا اختلال حواس و حواسپرتی را کنترل کرده تمرکز افراد و سلامت عمومی بدن و مغز و اعصاب کمک کند.
آقای دکتر جعفرقلی عضو هیأت علمی مؤسسه جامع طب سوزنی ایران و عضو انجمن علمی طب سوزنی ایران می باشند. ایشان با گذراندن دوره های متعدد و پیشرفته بین المللی در زمینه طب سوزنی، دارای گواهی درمان چاقی از فدراسیون جهانی طب سوزنی در چین، گواهی ایمپلنت آکوپانکچر از آلمان، گواهی پیشرفته اپتوس تردز از آلمان و گواهی پوست و زیبایی از فدراسیون جهانی طب سوزنی هستند که سابقه بسیار موفقی در زمینه طب سوزنی دارند. برای دریافت مشاوره و گرفتن نوبت برای دریافت خدمات طب سوزنی و طب سنتی میتوانید با شماره ۰۹۱۲۹۲۲۶۱۷۱ تماس گرفته یا با کلینیک ایشان در ونک با شماره ۸۸۶۵۵۱۳۸ یا در زعفرانیه با شماره ۲۲۱۸۳۱۶۲ تماس بگیرید.